قولنج شکستن

قولنج شکستن

قولنج عضلانی هم البته نشانه یک بیماری مشخص نیست،به طوری که گاهی علت آن کشیدگی و اسپاسم ناگهانی و دردناک گروهی از عضلات بدن است.عضلاتی که بیشتر دچار این حالت می‌شوند، عضلات اطراف ستون مهره‌ها و عضلات گردن هستند.در این حالت عضله نسبت به لمس دردناک و حساس می‌شود و به همین خاطر فرد نمی‌تواند مثل گذشته بدن خود را حرکت دهد...
تقریبا همه آدم‌ها در طول زندگی خود کشیدگی عضلانی را تجربه می‌کنند.اسپاسم‌های عضلانی می‌توانند به علت کم‌آبی پس از ورزش‌های سنگین،استفاده زیاد و طولانی از عضلات، آسیب‌های فیزیکی و همچنین کمبود بعضی مواد معدنی مثل منیزیم و کلسیم رخ دهند. علاوه بر این اسپاسم عضلانی می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های اعصاب و روان باشد.مخصوصا اگر به طور متناوب و در شرایط خاص تکرار شود.هرچند اسپاسم عضلانی در اغلب اوقات ناشی از علل چندان خطرناکی نیست اما در صورت تکرار باید آسیب‌های مغزی،فشار به روی نخاع در ستون فقرات و حتی بیماری ‌هایی چون ام.‌اس را از نظردورنداشت.

صدا از کجا است


تمام آنچه ما از قولنج به یاد داریم به گرفتگی ‌های عضلانی ختم نمی‌شود.در حقیقت بیشتر اوقات قولنج را با صدای قولنج شکستن می‌شناسیم و اما این صدا از کجا می‌آید؟ و چرا ما از شنیدن آن احساس لذت و راحتی می‌کنیم؟
اولین بار در سال 1971 دو دانشمند آلمانی پس از وارد آوردن یک نیروی کششی به مفصل بین انگشت و کف دست شکل‌گیری حباب‌های گازی را در مفصل اثبات کردند.مفاصل بدن ما به وسیله یک بافت پوششی فرا گرفته شده است که به آن کپسول مفصلی می‌گوییم.در داخل این کپسول مایعی وجود دارد که با ایجاد حالت لغزندگی باعث حرکت آسان‌تر استخوان‌ها کنار هم می‌شود.مواد معدنی و گازهای گوناگونی در این مایع محلول‌ هستند.حرکات مفصلی در طی فعالیت‌‌های معمول،موجب افزایش حجم مفصل و کاهش فشار مایع مفصلی می‌شود. کاهش فشار باعث یک حالت مکش در داخل فضای مفصل شده و گاز‌های محلول در مایع به صورت حباب درمی‌آیند.
ایجاد این حباب‌ها باعث تحریک گیرنده ‌های عصبی داخل مفصل می‌شود و به این ترتیب مغز از پیدایش یک حالت غیر طبیعی در مفصل اطلاع پیدا می‌کند.حال می‌توان فهمید که چرا ما پس از مدتی فعالیت دوست داریم قولنج مفاصل خود را بشکنیم.در حقیقت ما به طور ناخود آگاه تلاش می‌کنیم پیام ناراحت‌کننده‌ای را که از مفصل‌ها به مغزمان مخابره شده است،رفع کنیم.به این ترتیب با ایجاد کشش مفاصل خود در حداکثر دامنه حرکت آنها،سعی می‌کنیم که این حباب‌ گازی را بترکانیم و وقتی حباب گازی می‌ترکد،همان صدای معروف و خوشایند شنیده می‌شود.به خاطر همین فرآیند تشکیل حباب است که پس از قولنج شکستن و یا همان ترکاندن حباب تا مدتی با هر حرکتی هم هیچ صدایی از مفصل ما بیرون نمی‌آید چون تشکیل دوباره حباب نیازمند گذشت زمان است.و اما ماجرا برای برخی افراد به همین جا ختم نمی‌شود.آرام آرام با تکرار این کار برخی از ما نه به خاطر روان‌تر شدن حرکت مفصل‌های خود که تنها برای لذت بردن از صدای ترکیدن به جان مفاصل خود می‌افتیم،به طوری که تا صدای تازه‌ای ازمفاصلخودنشنویم،دست‌بردارنیستیم.

از  صدا بترسیم


یافته‌های اثبات شده چندانی وجود ندارند که نشان‌ دهند شکستن عادتی مفاصل نهایتا موجب آرتریت آنها می‌شود اما در عوض ثابت شده است که با تحت کشش قرار دادن مفاصل بافت‌های اطراف مفصل همچون عضلات،رباط ‌ها و تاندون‌ها آسیب می‌بینند و در نتیجه در طولانی ‌مدت امکان حرکات ظریف برای فرد سلب می‌شود.از طرف دیگر آسیب بافت‌های حمایتی اطراف مفصل دامنه حرکت آن را به ‌طور غیر طبیعی افزایش می‌دهد و احتمال در رفتگی آن را بالا می‌برد.با تمام این تفاصیل،حرکت دادن ناگهانی گردن یا ستون فقرات برای بیرون کشیدن صدا از آنها به هیچ عنوان منطقی به نظر نمی‌رسد.حرکت سریع گردن می‌تواند به آسیب شریان‌های تغذیه‌کننده مغز و سایش تدریجی مهره‌ها منجر شود.آسیب دیدن مهره‌های گردنی می‌تواند آن ‌قدر خطرناک و فاجعه‌ بار باشد که هر انسان عاقلی را از خیر این صدای خوشایند منصرف کند.شاید نتوان با قطعیت از عوارض طولانی ‌مدت شکستن قولنج مفاصل سخن گفت اما یک توصیه را باید بی‌تردید پذیرفت:«لطفا برای شکستن قولنج خود از فرد دیگری استفاده نکنید!»اگر تا امروز هنگام گرفتن عضلات پشت شما از کسی تقاضا می‌کردید که روی ستون فقرات‌تان راه برود و حالا سالم هستید،فقط باید گفت کهآدمخوش‌شانسیبوده‌اید!

با قولنج خود چه کنیم؟


همان‌طور که طیف گسترده‌ای از علل باعث ایجاد قولنج می‌شوند،درمان و پیشگیری از آن هم راه‌های گوناگونی دارد.اگر گرفتگی،درد و محدویت حرکت شما ناشی از اسپاسم و کرامپ عضلانی باشد،باید به شناخت علت و درمان آن پرداخت.برای مثال برخی دارو های پایین ‌آورنده کلسترول خون،داروهای پر فشاری خون و داروهای ضد آلزایمر و پارکینسون می‌توانند موجب گرفتگی‌ های عضلانی شوند.اگر داروی خاصی را به‌ طور مرتب مصرف می‌کنید و دچار گرفتگی‌ عضلانی شده‌اید،شاید عاقلانه‌ترین کار ممکن مراجعه به پزشک‌تان باشد.در هر حال فارغ از دلایل زمینه‌ای مهم،اغلب گرفتگی‌های عضلانی با انجام مانورها و حرکات کششی برطرف می‌شوند و نیازی به مصرف دارو نیست.
اگر به ‌طور مکرر دچار گرفتگی عضلانی می‌شوید و پس از بررسی ‌های لازم علت خطرناکی یافت نشده است،می‌توانید با مشاوره با یک کارشناس فیزیوتراپی نرمش‌ها و حرکت‌های کششی مفید را یاد بگیرید.بهتر آن است که این مانورها را هنگامی که دچار مشکل نیستید،تمرین کنید و در موقع گرفتگی عضلانی تازه به فکر یاد گرفتن و امتحان کردن آنها نیفتید‍!اگر پس از انجام حرکات ورزش سنگین و طولانی ‌مدت دچار گرفتگی عضلانی شده‌اید،محتمل ‌ترین علت به هم ریختن تنظیم آب و الکترولیت ‌های بدن شماست.بهتر است فورا مایعات و املاح بدن خود را با نوشیدنی ‌های مفید جایگزین نمایید و در نوبت ‌های بعدی پیش از شروع فعالیت ورزشی نیز به میزان کافی مایعات استفاده کنید.همچنین ماساژ ناحیه‌ای که دچار اسپاسم شده است یا گذاشتن کیسه یخ نیز می‌تواند موثر باشد.استفاده از داروهای ضدالتهاب و شل‌کننده‌های موضعی عضلانی معمولا آخرین اقدامی است که می‌توان در خانه انجام داد.هر چند که بهتر آن است لااقل برای اولین بار به وسیله پزشک توصیه شده باشند.به هر ترتیب استفاده از پمادهای سالسیلات و پیروکسیکام می‌توانند در این شرایط موثر واقع شوند اما اگر قولنج شما به علت تشکیل همان حباب‌های عجیب هم باشد،راه درمان و پیشگیری مسابقه برای شکستن قولنج نیست.بهترین کار این است که با تنظیم یک برنامه منظم ورزش‌های کششی تدریجا قدرت و انعطاف‌پذیری عضلات و مفاصل بدن خود را بالا ببرید و حداکثر دامنه حرکت آنها را افزایش دهید.

وقتی قولنج آدم می‌کشد


باور کردنش خیلی ساده نیست اما اگر به فهرست‌ها مراجعه کنیم،متوجه می‌شویم که بوعلی سینا و محمد بن ‌زکریای رازی هر کدام یک کتاب مستقل و مفصل در مورد قولنج نوشته‌اند.البته در آن زمان کارشان چندان هم عجیب نبود.قولنج یکی از مهم ‌ترین بیماری‌های روزگار آنها به حساب می‌آمد. بسیاری از بیماری‌ هایی که امروز می‌شناسیم در آن زمان همه با هم قولنج نامیده می‌شدند.کلمه قولنج از ریشه قولون یا همان colon یونانی گرفته شده است.در علم پزشکی قدیم به دردهای پیچشی و ناراحت‌کننده شکم و اعضای مجاورش بدون آنکه دلیل واقعی آن را بدانند،قولنج می‌گفتند.با این حساب هر عضوی در کنار بیماری‌ها یک قولنج هم داشت.مثل قولنج کلیه،قولنج کبد، قولنج روده،قولنج نوزادی و...هر چند بسیاری از این قولنج‌ها در دنیای جدید به عنوان یک بیماری خطرناک و تمام عیار شناخته می‌شوند اما جالب این است که برخی هم درست مثل قولنج‌های عضلانی روزگار ما به دلیل انقباضات عضلانی رخ می‌دهند. البته این بار انقباض عضلات صاف مثلا قولنج نوزادان به دلیل پاسخ نارس مغز نوزاد به فرآیندهای گوارشی پدید می‌آید و فرمان مغز موجب انقباض بیش از اندازه عضلات شکم و احساس درد شدید نوزاد و گریه‌های پایان ‌ناپذیر او می‌شود و یا اینکه قولنج روده کم و بیش همان سندرم روده تحریک‌پذیر است که به دلیل اسپاسم‌های گاه و بی‌گاه عضلات صاف روده ایجاد می‌شود.در روزگار ما دیگر کسی از شنیدن نام قولنج وحشت نمی‌کند اما اگر واقعا می‌خواهید به ابهت و جایگاه قولنج در قرن‌های پیش از این پی ببرید،کافی است بدانید که ابوعلی سینا، یعقوب لیث و دکتر سعید نفیسی همگی به علت قولنج از دنیا رفته‌اند.






افزایش مرگ پنهان بیماران به علت کمبود پرستار

افزایش مرگ پنهان بیماران به علت کمبود پرستار در بیمارستانها؟؟!!

محمد شریفی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: متاسفانه مشکلات کمبود نیروی پرستاری در بیمارستانها طی این سالها نه تنها بهبود نیافته که وخیم تر هم شده است. بر اساس قانون ارتقای بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت، ساعت کار موظف پرستاران در هفته حداکثر 8 ساعت کاهش می یابد. دبیرکل خانه پرستار با انتقاد از چارت تامین کادر پرستاری وزارت بهداشت که مربوط به 40 سال قبل است گفت: در آن سالها به ازای مراقبت از هر بیمار، هفت دهم کادر پرستاری نیاز بود و به طور کلی هر بیمار در 24 ساعت نیازمند 4 ساعت مراقبت پرستاری بود. ضریب هفت دهم کادر پرستاری به ازای هر تخت بیمارستانی مربوط به 40 سال قبل است که فقط یک دهم افزایش یافته و به هشت دهم رسیده است شریفی مقدم شریفی مقدم با اشاره ظهور بیماریهای نوپدید و همچنین انجام جراحیهای پیوند قلب، ریه، کبد و... افزود: بروز این وضعیت باعث ایجاد تختهای ویژه بیمارستانی شده که در نتیجه آن می بایست مراقبت از بیماران نیز افزایش یابد. در حال حاضر یک بیمار بستری در بخش سی سی یو نیازمند 12 ساعت مراقبت پرستاری، بیمار بستری در آی سی یو 18 ساعت، بیمار بستری در ای سی یو قلب 24 ساعت و بیمار پیوند کبد نیازمند 28 تا 30 ساعت مراقبت پرستاری در مدت 24 ساعت است. دبیرکل خانه پرستار با تاکید بر اینکه مراقبت از بیماران بستری در بخشهای ویژه بیمارستانی 5 تا 6 برابر افزایش یافته است گفت: متاسفانه ضریب هفت دهم کادر پرستاری که مربوط به 40 سال قبل بود فقط یک دهم افزایش یافته و به هشت دهم رسیده است. گزارشهای سازمان نظام پرستاری نشان می دهد حدود 90 درصد پرستاران بیش از 40 ساعت در هفته کار می کنند. شریفی مقدم با تاکید بر آینه حداقل خدماتی دریافتی از سوی مردم و مراجعان به مراکز درمانی نیازمند این است که تعداد پرستاران به ازای هر تخت بیمارستانی 3 برابر شود تصریح کرد: متاسفانه نه تنها این اتفاق نیفتاده است بلکه شاهد به وجود آمدن چرخه معیوب در این بخش هستیم. به گفته دبیرکل خانه پرستار، کمبود نیروی پرستاری باعث افزایش حجم کاری و اضافه کاری اجباری پرستاران شده که در نتیجه شاهد خستگی مزمن پرستاران به خصوص در بخشهای ویژه هستیم. متاسفانه ضریب هفت دهم کادر پرستاری که مربوط به 40 سال قبل بود فقط یک دهم افزایش یافته و به هشت دهم رسیده است دبیرکل خانه پرستار بررسیها و پژوهشهای سازمان نظام پرستاری نشان می دهد 76 درصد پرستاران در معرض آسیبهای شغلی قرار دارند. شریفی مقدم از افزایش بخشی از آمار مرگ و میر پنهان و غیرمحسوس در بیمارستانها به عنوان یکی از پیامدهای کمبود پرستار نام برد و افزود: کمبود نیروی پرستاری باعث پایین آمدن دقت تمرکز پرستاران شده و در نتیجه خطای آنان بالا می رود. افزایش تمام وقت یک پرستار در بخش آی سی یو باعث کاهش 19 درصدی مرگ و میر می شود و همین افزایش در بخش جراحی منجر به کاهش 16 درصدی و در بخش داخلی باعث می شود مرگ و میر پنهان بیماران 6 درصد کاهش یابد. دبیرکل خانه پرستار با عنوان این مطلب که کمبود نیروی پرستاری باعث شده هزینه های بیمارستانها تا 14 درصد افزایش یابد افزود: مشکلات این بخش تنها با افزایش تخت و ساختمان حل نمی شود و مهم تر از آن نیاز به مراقبت پرستاری است که بیماران از آن محروم هستند.

 






انجام شیفت شب ...

انجام شیفت شب به مدت طولانی ممکن است ابتلا به سرطان پستان را زیاد کند

دولت دانمارک به زنانی که پس از انجام شیفت شب برای مدتی طولانی به سرطان پستان مبتلا شده اند، خسارت می دهد.

این تصمیم دولت دانمارک به دنبال نشر گزارش سازمان ملل متحد که می گوید شیفت شب خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد، گرفته شده است.

سال هاست که کارشناسان گفته اند انجام شیفت شب به مدت طولانی تاثیری بد بر سلامت دارد و شواهد در این باره رو به فزونی بوده است. بیماری های قلبی-عروقی، جهاز هاضمه، کم وزن بودن نوزادان مادرانی که قبل و بعد از باردار شدن شیفت شب کار کرده اند، از جمله این تاثیرات است. اما اکنون به این فهرست سرطان پستان نیز افزوده شده است.

از جمله علائم منفی که شیفت کار در شب بر روی سلامت انسان می گذارد اختلال در خواب، خستگی مفرط، مشکل جهاز هاضمه و بیشتر شدن خطر بروز حادثه در حین کار است.

اما تصمیم دولت دانمارک اولین نمونه از پرداخت خسارت به زنان به خاطر ابتلا به سرطان پستان بعد از انجام شیف شب به مدت طولانی بوده است.

"اولا منکوپف"، یکی از این زنان است.

او مدت سی سال مهماندار خط هواپیمایی اسکاندیناویایی "اس ای اس" بود. ساعات طولانی و نامنظم کاری خصیصه این گونه مشاغل است.

او به سرطان پستان مبتلاست: "خیلی سخت بود که بچه هایم بگویم سرطان دارم."

در ابتدا او نمی دانسته است که میان بیماری سرطان پستان و انجام ساعات کاری در شب به مدت طولانی ارتباطی وجود دارد.

او می گوید: "الان که به گذشته فکر می کنم، می بینم که وقتی کار در هواپیما را کنار گذاشتم مثل این می ماند که از یک پوسته بیرون آمده ام. پوسته ای که به دلیل مختل شدن ساعت بیداری و خوابم ایجاد شده بود. حالا می فهمم که چقدر زندگی ام در گذشته با زندگی که بعد از بازنشستگی دارم، تفاوت داشته است."

اما به همه زنانی که شیفت های شب به مدت طولانی کار کرده اند، خسارت داده نمی شود. دولت دانمارک با تقاضای خسارت از سوی زنانی که در خانواده اشان سابقه سرطان پستان وجود داشته، به رغم انجام شیفت شب به مدت طولانی، موافقت نکرده است."

دولت دانمارک بعد از انتشار یافته های آژانس بین المللی مطالعه سرطان" (IACR)، که بازوی سازمان جهانی بهداشت در امور سرطان قلمداد می شود، تصمیم گرفت به زنانی که شیف کاری آنها در ساعات شب است و به سرطان پستان مبتلا شده اند، خسارت بدهد.

آی ای سی آر در باره سرطان تحقیق می کند و انواع خطراتی را که منجر به این بیماری می شود، طبقه بندی می کند.

پرخطرترین عامل در این رده بندی مواد سرطان زا مانند پنبه نسوز (Asbestos)، قرار دارد. اکنون ساعات کاری در شب به مدت طولانی یک درجه کم خطرتر از مواد سرطان زا دانسته شده است.

دکتر وینسنت کوگلیانو، از اعضای این آژانس می گوید کارشناسان سازمان ملل بعد از بررسی شمار زیادی از مطالعات که بر روی انسان ها و جانوران صورت گرفته، به این نتیجه گیری رسیده است.

یکی از این مطالعات، که نتیجه آن در نشریه موسسه ملی سرطان منتشر شده است، نشان داده زنانی که بیش از سی سال شیف شب کار کرده اند در مقایسه با آنهایی که هرگز شیفت شب کار نکرده اند، سی و شش درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان هستند.

دکتر کوگلیانو گفت شواهدی وجود دارد که تغییر در خواب فرد ممکن است تولید ملاتونین بدن را کاهش دهد. او گفت: "ملاتونین برای جلوگیری از پیشروی سرطان مفید است."

مارگارت آن هنکاک، اهل اسکاتلند، مانند بسیاری از والدین برای کسب درآمد بیشتر و کمک به امرار معاش خانواده جوان خود، شیف های شب کار می کرده است.

وقتی او در دهه هشتاد کارش را در بیمارستان لیت اسکاتلند آغاز کرد شیف هایی که کار می کرد به او این فرصت را می داد تا صبح هنگام (که شیفت شب او تمام شده بود)، سه فرزندش را به کودکستان ببرد و دو باره بعد از چند ساعت خواب در منزل و قبل از رفتن به سر کار، آنها را از کودکستان به خانه بازگرداند.

او می گوید: "آن موقع با خودم فکر می کردم که شیف کاری ام به من اجازه می دهد که هم به خانه برسم هم به کارم، پس خستگی و نامنظم بودن ساعت خورد و خوراکم بهای قابل قبولی برای این آزادی عمل است."

او در همان زمانی که برای بیمارستان لیت کار می کرد به سرطان پستان مبتلا شد که به برداشتن پستان او، درمان با رادیوم و شیمی درمانی منتهی شد.

مارگارت هرگز تصور نمی کرد که میان ساعات کاری اش با ابتلا به سرطان پستان ارتباطی وجود داشته باشد اما اکنون که از این احتمال مطلع شده و از سرطان پستان جان به در برده است، برای سایر زنانی که ممکن است به لحاظ کاری در جایگاهی مشابه او قرار داشته باشند، یک پیام دارد: "باید به شما حق انتخاب داده شود که آیا می خواهید شیفت شب کار کنید یا نه. هیچ چیز ارزش قمار با سلامت را ندارد."






تأثیر میوه و سبزی بر بیماری های قلبی

 


  

در زیر به اثرات تعدادی از مواد غذایی مصرفی در بیماری های قلبی- عروقی اشاره می کنیم.

  


گوجه فرنگی:

 گوجه فرنگی  از جمله سبزی های بسیار پر ارزش محسوب می شود که به صورت خام در انواع سالادها و ساندویچ ها، و به صورت پخته در انواع خوراک ها و خورش ها، به صورت کباب شده یا به صورت رب و سس کچاپ قابلیت مصرف دارد.

گوجه فرنگی با دارا بودن "لیکوپن" از جمله مواد بازدارنده از بروز سرطان های پروستات،  دستگاه گوارش و دهانه ی رحم تلقی می شود. همچنین اثر حفاظتی آن در جلوگیری از حمله های قلبی نیز به اثبات رسیده است.

در یک مطالعه ی تحقیقاتی مشاهده شد افرادی که در تغذیه ی روزانه ی خود از گوجه فرنگی و فرآورده های آن استفاده ی بهینه به عمل آورده بودند، در مقایسه با گروه شاهد که میل و رغبتی به مصرف گوجه فرنگی نداشته و از مصرف آن خودداری نموده بودند، 50 درصد کمتر به بیماری های قلبی دچار گردیده اند. بنابراین مصرف این ماده ی غذایی به هر شکل و صورتی توصیه می شود.

  


پیاز:

 پیاز  از جمله سبزی های مقاومی است که ترکیبات بسیار عدیده ی خود را در طول زمان نگهداری به مدت طولانی حفظ می نماید.

از جمله ترکیبات موجود در پیاز می توان بهماده ی "کورستین" اشاره نمود که در جلوگیری از تجمع پلاکت ها و ایجاد لخته ی خون  موثر می باشد و لخته های ایجاد شده را نیز حل می کند.

از دیرباز به این موضوع پی برده بودند و پیاز را به عنوان تصفیه کننده ی خون مورد استفاده قرار می دادند. حتی کشاورزان فرانسوی به اسب های خود پیاز می دادند تا لخته های ایجاد شده در پای آنها را حل نماید.

  


سیر:

مصرف یک حبه سیر  کوبیده در هر وعده ی غذایی یک عامل مهم بازدارنده از بروز بیماری های قلبی- عروقی محسوب می گردد. چرا که درسیر علاوه بر "آلیسین"، مواد مفید دیگری نیز وجود دارد. از جمله آجون و آدنوزین که در فرآیند تولید ترومبوکسان موثر هستند و از تجمع پلاکت ها و لخته شدن خون جلوگیری می نمایند.

همچنین از طریق تأثیر گذاری در چرخه های سوخت و ساز بدن، به عنوان یک عامل مهم در کاهش تولید کلسترول محسوب می شوند. در ضمن یاد آوری می شود که تأثیر عملکرد سیر پخته و خام به خصوص در جلوگیری از لخته شدن خون یکسان می باشد.


سبزی ها و فرآورده های گیاهی:

افرادی که در وعده های چند گانه ی تغذیه ی روزانه، مرتباً از سبزی های خام یا پخته استفاده می نمایند، کمتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی قرار دارند. این مصونیت در مقابل انواع بیماری ها از جمله بیماری های قلبی- عروقی، به دلیل وجود انواع آنتی اکسیدان هایی مثل بتاکاروتن، ویتامین C،  اسیدفولیک، لیکوپن، فلاوونوئیدها و ویتامین E  و موادمعدنی مانند پتاسیم، منیزیوم، کلسیم، سلنیوم و به طور کلی فیتوکمیکال ها و فیتواستروژن ها می باشد.

گذشته از همه ی مواد ارزشمندی که سبزی ها برای تغذیه ی انسان ، با استفاده از انرژی لایزال خورشید در خود ساخته و ذخیره نموده اند، یکی از منابع تامین کننده ی فیبرهای محلول و نامحلول نیز تلقی می گردند.

دانشمندان با اعلام نتایج پژوهش های خود به اثر مفید فیبرها تأکید بیشتری می نمایند، چرا که فیبرها به موازات سم زادیی و رسوب گیری از بدن نقش های دیگری دارند؛ از جمله:

- عامل کاهش جذب چربی ها،

- خنثی سازی یا رقیق نمودن مواد سرطان زا،

- کاهش دهنده ی سطح کلسترول کبدی،

- جلوگیری از باز جذب اسیدهای صفراوی،

- تنظیم فعالیت روده ها،

- افزایش حرکات دودی روده، جهت خروج مواد زاید و مضری که باید به بیرون از بدن هدایت گردند.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، مصرف روزانه 30 گرم فیبر را برای آقایان و 23 گرم را برای خانم ها توصیه می کند، چرا که این مقدار مانع از جذب سایر مواد حیاتی نمی شود.

با توجه به ضروری بودن فیبرهای غذایی در حفظ سلامتی و فعالیت طبیعی دستگاه گوارش، مقدار مجاز مصرف فیبرها را 5/0گرم به ازای هر یک کیلوگرم وزن فعلی بدن و یا 15گرم برای هر 1000 کالری انرژی دریافتی تعیین کرده اند که باید 50 درصد آن از طریق مصرف سبزی ها و میوه ها و 50 درصد مابقی از طریق مصرف نان، غلات و حبوبات تامین شود.

سبوس های جو و گندم نیز از منابع خوب فیبرها تلقی می گردند.یادآوری می کنم که برای جلوگیری از ایجاد مدفوع خشک، بایستی به ازای مصرف هر 5 گرم سبوس، یک لیوان آب بنوشید.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری ها بیان داشته که باید روزانه حداقل 400 گرم میوه و سبزی و 30 گرم حبوبات و انواع مغزهای مختلف و دانه های روغنی مثل تخم کدو، آفتابگردان و غیره مصرف شود.

نیاز به فیبرهای غذایی برای همه ی افراد یکسان نیست و هر فردی نیازهای خاص خود را دارد.

  


میوه ها:

میوه ها نیز مانند سبزی ها از منابع تامین کننده ی انواع ویتامین ها، مواد معدنی، فیبرهای محلول و نامحلول محسوب می شوند و نقش آنها در حفظ سلامت عمومی بدن، به خصوص بیماری های قلبی- عروقی غیر قابل تردید می باشد.

جالب است بدانید گنجاندن میوه و سبزی در جیره ی غذایی روزانه حتی بعد از حمله ی قلبی بسیار مفید است و اگر افزودن 2- 1 گروه از مواد غذایی با کاهش مصرف انواع گوشت های مختلف و چربی های حیوانی و لبنیات پر چرب همراه باشد، اثر حفاظتی بیشتری دارد.

مصرف کلیه ی میوه ها برای حفظ سلامتی لازم هستند. انواع توت ( توت فرنگی،  شاتوت)، انگور (به خصوص انگور قرمز)،  سیب،  لیمو، پرتقال، گلابی، کیوی ، گریپ فروت، زردآلو،  آلو، طالبی و انواع میوه های تابستانی دارای اثر حفاظتی بیشتری برای قلب و عروق می باشند.

دکتر سید ضیاء الدین مظهری-متخصص تغذیه و رژیم درمانی

(دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران)


*مطالب مرتبط در این سایت:

- عوامل خطر اصلی بیماری قلبی ( قسمت اول ) و ( قسمت دوم )

غذاهای مفید و مضر برای قلب 

تغذیه سالم برای قلب 

دستورهای دارویی و مراقبت های پزشکی برای بیماران قلبی 

نقش فیبر غذایی در سلامتی بدن 

فیبرهای غذایی 

اثرات مفید فیبرهای غذایی بر بیماری ها 

نان سبوس دار بهتر است 

سبوس برنج بهترین داروی ضد کلسترول 

تا می توانید میوه و سبزی بخورید 

تبیان






مواد غذایی مفید برای بیماریهای قلبی

مواد غذایی زیر از بروز بیماریهای قلبی عروقی جلوگیری می کنند : غذاهای دریایی ، میوه ها وسبزیجات ، آجیل ، غذاهای سلولزی ، غذاهای غنی از منیزیوم ، سیر ، پیاز ، روغن زیتون و غذای حاوی ویتامین C,E و بتاکاروتن از بیماریهای قلب و عروق جلوگیری می کنند . · ماهی حاوی مقادیر زیادی چربی امگا – 3 است که موجب کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی می شود . · سبزیجات و میوه موجب محافظت فرد در مقابل بیماریهای قلبی عروقی می شود ، سیروپیاز و سبزیهای سرشار از آنتی اکسیدان های ضد انعقاد هستند . · روغن زیتون باعث افزایش سطح چربی محافظت کننده بدن می شود . · در مصرف تخم مرغ و نیز شیرینی ها احتیاط کنید . · فندق ، روغن زیتون و بادام نمونه هایی از غذاهای محافظت کننده قلب هستند . · مصرف کره ، خامه و شیر چرب موجب افزایش بیماریهای قلب و عروق می شود . · مواد سرشار از منیزیوم مثل لوبیا سبز ، مواد سبزینه ای و جوانه گندم اثر محافظت کننده دارند . · مواد سرشار از اسید فولیک اثر محافظت کننده دارند . · بعضی از غذاهایی که از تشکیل لخته های خونی جلوگیری می کنند شامل این موارد هستند : سیر ، پیاز ، فلفل قرمز ، قارچ سیاه ، زنجبیل ، سبزیها ، روغن زیتون ، غذاهای دریایی و چای . · چای در پیشگیری از تشکیل لخته خون کمک کننده است . · غذاهایی که از حمله های قلبی جلوگیری می کند و یا میزان آسیب را کاهش می دهد شامل میوه ها ، سبزیها ؛ غذاهای دریایی و ماهیها هستند . · غذاهایی که در افزایش موارد حمله های قلبی تأثیر دارند شامل نمک و چربیهای اشباع شده حیوانی مثل کره هستند .




بیماریهای قلبی عروقی قابل پیشگیری و قابل کنترل هستند

بیماریهای قلب و عروق
مقدمه :

بیماریهای قلبی عروقی در حال تبدیل شدن به اصلی ترین عامل مرگ و میر و ناتوانی بشر در اغلب کشورهای جهان هستند . این بیماریها در حال حاضر جزو سه علت اول مرگ و میر و ناتوانی انسان در سراسر دنیا هستند . درگذشته بیماریهای عفونی و واگیر عامل عمده مرگ و میر های بشر بودند ، امّا امروزه بیماریهای غیرواگیر تبدیل به عوامل خطرناکتر شده اند . اگرچه خطرات ناشی از بیماریهای مسری بدلیل ماهیت واگیری آنها فوری و آنی تر است امّا عوارض ناشی از بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی عروقی ماندگارتر ، پرهزینه تر و ناتوان کننده تر هستند .هرچند بعضی از عوامل ایجاد و پیدایش بیماریهای قلبی عروقی مثل سن غیر قابل مداخله هستند ، امّا روشهایی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی وجود دارد . با بکار بستن این روشها و شیوه ها می توان از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کرد و یا حداقل بروز آنها را به تأخیر انداخت .

امکان ایجاد بیماریهای قلبی عروقی بعد از سن 40 سالگی در مردان 49% و در زنان 39% است . در ایران براساس مطالعات انجام شده در 4 استان برروی علل مرگ و میر در سال 1379 و 1380 نشان داده شده که بیماریهای قلبی عروقی مسئول 6/34% کل مرگ ها بوده اند .

بیماریهای قلبی عروقی قابل پیشگیری و قابل کنترل هستند .


عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی :

عوامل خطر غیرقابل تعدیل :

عواملی هستند که غیرقابل تغییر و مداخله هستند . این عوامل همراه فرد هستند و فرد و جامعه نمی توانند برای تغییر در آن دخالتی بکنند .

این عوامل عبارتند از :

1 ) سن : هرچقدر سن بالاتر رود احتمال خطر بیماریهای قلبی عروقی هم بیشتر می شود .

2 ) جنس : مردان بیشتر از زنان احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را دارند .

3 ) سابقه خانوادگی : در کسانی که سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی عروقی بخصوص در سنین پایینتر را دارند احتمال بروز این بیماریها بیشتر است .

عوامل خطر رفتاری :

این عوامل به رفتار و نحوه زندگی بستگی داشته و قابل پیشگیری هستند :

1 ) استعمال دخانیات

2 ) زندگی کم تحرک و عدم وجود فعالیت فیزیکی مناسب

3 ) رژیم غذایی ناسالم ( حاوی چربی اشباع شده و کلسترول زیاد ، مصرف زیاد کالری و نمک و مصرف الکل )

عوامل خطر فیزیولوژیک :

1 ) فشارخون بالا 2 ) چاقی

3 ) افزایش چربی خون 4 ) دیابت ( مرض قند )

وجود مواد سرطان زا و مواد سمی دیگر در دود سیگار و سایر فراورده های دخانیات یک حقیقت شناخته شده است .


عوامل خطر رفتاری :

1 ) استعمال دخانیات :

استعمال دخانیات بعنوان یکی از عوامل خطر بیماریهای قبی عروقی در دنیا شیوع زیادی دارد . دود سیگار بیش از 4000 نوع ماده شیمیایی دارد . حداقل 43 % از مواد شیمیایی موجود در سیگار سرطانزا هستند . استعمال سیگار قطعاً میزان سرطانهای ریه ، گلو ، دهان ، مثانه و کلیه را زیاد می کند . نیکوتین ماده اعتیادآور سیگار است و ضربان قلب و فشارخون را تحت تأثیر قرار می دهد و روی عروق نیز تأثیر می گذارد .

اساسی ترین مسئله در این خصوص عدم شروع استعمال دخانیات است و در صورت شروع مصرف دخانیات ترک بموقع آن است .

موارد زیر از اثرات ترک سیگار است :

1 ) موجب افزایش اعتماد به نفس می شود .

2 ) به تناسب اندام فرد کمک می کند .

3 ) از نظر اقتصادی موجب صرفه جویی می شود .

4 ) موجب زیبایی ظاهر می شود .

5 ) مشکلات جنسی ایجاد شده را برطرف می کند .

6 ) موجب سلامت کودکان و نوزادان خانواده می شود .

استعمال دخانیات اثر تقویت کننده برسایر عوامل خطر دارد . در سکته قلبی استعمال دخانیات بطور مستقیم موجب افزایش خطر مرگ ناگهانی و تشدید بیماریهای ریوی می شود .

پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی باید از دوران کودکی شروع شود .


2 ) زندگی کم تحرک و عدم وجود فعالیت فیزیکی مناسب

یکی از پیامدهای پیشرفت تکنولوژی کاهش فعالیت بدنی است . در کسانی که فعالیت فیزیکی ندارند احتمالاً ابتلا به بماریهای قلبی عروقی دو برابر بیشتر است . فعالیت فیزیکی مناسب و استاندارد باعث کاهش ریسک بروز بیماریهای قلبی عروقی می شود و انجام فعالیتهای ورزشی از نوع استقامتی مثل دوچرخه سواری ، کوهنوردی و پیاده روی موجب پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی می شود .

کاهش تحرک جسمانی باعث افزایش احتمال ابتلا به دیابت ، سرطان روده بزرگ ، فشارخون بالا ، سرطان پستان ، اختلالات چربی خون و پوکی استخوان می شود .

بعضی از فواید تحرک جسمانی عبارتند از :

- احتمال ترک موفقیت آمیز سیگار در کسانی که فعالیت بدنی منظم دارند بیشتر است .

- با فعالیت مناسب ، چربی های مضر خون که از مهمترین عوامل تنگی عروق قلب هستند ، کاهش می یابند .

- تحرک کافی می تواند چربی های مفید خون را که اثر محافظت کننده بر قلب دارند را افزایش دهد .

- فعالیت مناسب مستمر ، فشارخون بالا را کاهش می دهد .

- عدم تحرک ، خطر بروز بیماری فشارخون بالا را 30 تا 50 درصد افزایش می دهد .

- احتمال دیابت درافرادی که وزن مناسب دارند کمتر است . فعالیت می تواند نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کاهش دهد .

- فعالیت مناسب می تواند به کنترل وزن و تناسب اندام کمک نماید . عدم تحرک کافی خطر ابتلا به چاقی را دو برابر افزایش می دهد .

- تحرک جسمانی مناسب در فرد مقاومت بیشتری در برابر استرس و اضطراب ایجاد می کند و افسردگی را کاهش می دهد و اعتماد به نفس را زیاد می کند .

3 ) رژیم غذایی ناسالم

رژیم غذایی ناسالم باعث ایجاد و تشدید عوامل خطری مثل چاقی ، افزایش چربی خون و افزایش فشارخون می شود . رژیم غذایی عامل اصلی تنظیم فشارخون است . کاهش چربی در رژیم غذایی باعث می شود که خطر ابتلا به ناراحتی های قلبی برای هر فرد کاهش یابد .

غذاهایی که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش می دهند شامل مواد غذایی حاوی ویتامین B و پروتئین سویا هستند . ویتامین ها تأثیر زیادی روی کاهش بیماریهای قلبی عروقی دارند .

نکات زیر باید برای تغذیه سالم رعایت شود :

- میزان چربی در رژیم غذایی باید کمتر از 30 % کل کالری دریافتی باشد .

- چربی های اشباع شده رژیم غذایی باید کمتر از 10 % کل کالری باشد .

- میزان سدیم دریافتی رژیم غذایی باید حداکثر 2500 میلی گرم در روز باشد .

- مقادیر شیرینی و نوشابه های صنعتی و غلات سبوس دار باید حداکثر 6 تا 11 واحد در روز باشد .

- برنامه تغذیه سالم روزانه باید شامل موارد زیر باشد :

· مقادیر حبوبات باید 2 تا 4 واحد درروز باشد .

· میزان مصرف سبزیها 3 تا 5 واحد در روز باشد .

· میزان مصرف میوه ها باید 3 تا 4 واحد در روز باشد .

· میزان شیر و لبنیات باید 2 تا 4 واحد در روز باشد .

· مجموع حبوبات و مغزها و آجیل ها ، گوشت ، ماهی و گوشت قرمز باید 2 تا 4 واحد در روز باشد .

مواد غذایی زیر از بروز بیماریهای قلبی عروقی جلوگیری می کنند :

غذاهای دریایی ، میوه ها وسبزیجات ، آجیل ، غذاهای سلولزی ، غذاهای غنی از منیزیوم ، سیر ، پیاز ، روغن زیتون و غذای حاوی ویتامین C,E و بتاکاروتن از بیماریهای قلب و عروق جلوگیری می کنند .

· ماهی حاوی مقادیر زیادی چربی امگا – 3 است که موجب کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی می شود .

· سبزیجات و میوه موجب محافظت فرد در مقابل بیماریهای قلبی عروقی می شود ، سیروپیاز و سبزیهای سرشار از آنتی اکسیدان های ضد انعقاد هستند .

· روغن زیتون باعث افزایش سطح چربی محافظت کننده بدن می شود .

· در مصرف تخم مرغ و نیز شیرینی ها احتیاط کنید .

· فندق ، روغن زیتون و بادام نمونه هایی از غذاهای محافظت کننده قلب هستند .

· مصرف کره ، خامه و شیر چرب موجب افزایش بیماریهای قلب و عروق می شود .

· مواد سرشار از منیزیوم مثل لوبیا سبز ، مواد سبزینه ای و جوانه گندم اثر محافظت کننده دارند .

· مواد سرشار از اسید فولیک اثر محافظت کننده دارند .

· بعضی از غذاهایی که از تشکیل لخته های خونی جلوگیری می کنند شامل این موارد هستند : سیر ، پیاز ، فلفل قرمز ، قارچ سیاه ، زنجبیل ، سبزیها ، روغن زیتون ، غذاهای دریایی و چای .

· چای در پیشگیری از تشکیل لخته خون کمک کننده است .

· غذاهایی که از حمله های قلبی جلوگیری می کند و یا میزان آسیب را کاهش می دهد شامل میوه ها ، سبزیها ؛ غذاهای دریایی و ماهیها هستند .

· غذاهایی که در افزایش موارد حمله های قلبی تأثیر دارند شامل نمک و چربیهای اشباع شده حیوانی مثل کره هستند .

چند نکته :

· چربی های اشباع شده حیوانی بالاترین میزان کلسترول خون راایجاد می کند و به وفور در گوشت ماکیان و محصولات لبنی یافت می شوند . بنابراین از خوردن کره ، شیرپرچرب ، پنیر ، گوشت و پوست ماکیان خودداری شود .

· هیچ وقت بیش از 10 % کالری از طریق چربی حیوانی اشباع شده تأمین نشود . از غذاهایی که روی برچسب آن عبارت روغن نباتی هیدروژنه نوشته شده کمتر مصرف شود .

· استفاده از رژیم غذایی با مقدار ناکامل چربی انواع کلسترول خطرناک (LDL ) را افزایش می دهد . بنابراین چربی باید میزان مناسب از رژیم غذایی را تشکیل دهد ولی مقدار کمتر آن چربی حیوانی باشد .

· افزایش مصرف کربوهیدرات به جای چربی میزان کلسترول خطرناک را در خون زیاد می کند . بنابراین محدودیت مصرف چربی و افزایش مصرف کربوهیدرات خطرناک است .

· 3 تا 5 درصد کاهش وزن ، میزان کلسترول را تا 18 % کاهش می دهد .

 

عوامل خطر فیزیولوژیک :

1 ) فشارخون بالا

فشارخون بالا معمولاً با سایر عوامل خطر قلبی و عروقی مثل چربی خون بالا ، استعمال دخانیات ، کم تحرکی و ... همراه است .بنابراین درمان فشارخون مستلزم تعدیل سایر عوامل خطر است . افزایش فشارخون احتمال سکته قلبی و مغزی را به شدت افزایش می دهد .فشارخون در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی است .

توصیه های پیشگیری از فشارخون بالا :

· باید افراد تشویق شوند تا شیوه های زندگی سالم را انتخاب کنند .

· عدم استعمال دخانیات و ترک دخانیات در صورت مصرف .

· پیشگیری از افزایش وزن و کاهش وزن در صورت اضافه وزن .

· محدود کردن میزان مصرف روزانه نمک .

· محدود کردن مصرف الکل .

· انجام دادن حدود 30 دقیقه ورزش روزانه .

· مقدار مصرف روزانه پتاسیم کافی باشد .

· مقدار مصرف روزانه کلسیم و منیزیوم به منظور حفظ سلامت عمومی باید در حد کافی باشد .

2 ) چربی خون بالا

ارتباط بین سطح کلسترول و تری گلیسرید بالای خون و بیماریهای قلبی عروقی کاملاً اثبات شده است .

10 % افزایش کلسترول سرم خطر بیماریهای قلبی عروقی را حدود 20 تا 30 % افزایش می دهد .

از بین چربی های خوراکی ، تنها چربی های اشباع شده ( مانند کره ، روغن حیوانی ، پیه ، دنبه ، چربی طیور ، روغن نارگیل و روغن نخل ) موجب افزایش کلسترول خون می شوند .

اسیدهای چرب غیراشباع یگانه ( مانند وغن زیتون ، دانه آفتاب گردان و بادام زمینی ) می توانند در کاهش کلسترول خون مؤثر باشند .

اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه ( مانند روغن ماهی ، روغن آفتاب گردان ، سویا و ذرت ) تمایل به کاهش کلسترول خون و همچنین HDL دارند و ممکن است چسبندگی پلاکتها را نیز کم کنند .بنابراین نقش حفاظتی داشته و جدار عروق را از خطر تصلب شرائین مصون نگه می دارد .

منابع عمده کلسترول عبارتند از : گوشتهای چرب ، جگر ، قلوه ، مغز ، زرده تخم مرغ ، پوست مرغ و طیور .

ورزش و رژیم غذایی سالم از راه های مهم کاهش وزن هستند .


3 ) چاقی :

چاقی یا افزایش بیش از حد مورد انتظار وزن بدن مطمئناً با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی رابطه دارد . علت اصلی مرگ های نابهنگام افراد چاق بیماریهای قلبی عروقی است . فشارخون ، ترومبوز شریانی و نارسایی قلب به میزان قابل توجهی در افراد چاق بیشتر از افرادی است که وزن مناسب دارند .

چاقی حساسیت بافتها به عمل انسولین را کاهش و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد . برنامه های پیشگیری از چاقی باید در سنین کودکی و در زیر 12 سالگی شروع شود .

بعضی از عوامل محیطی که فرد را مستعد چاقی می کنند عبارتند از : دسترسی آسان به غذاهای چرب پرکالری و هم قیمت با میوه جات و سبزیجات ، استفاده از وسایل نقلیه موتوری بجای پیاده روی یا دوچرخه سواری ، تماشای زیاد تلویزیون و عدم آگاهی .

یکی از روشهای محاسبه وزن متناسب هر فرد محاسبه اندکس بدن ( BMI ) است که به روش زیر محاسبه می شود :

وزن ( کیلوگرم )= BMI

مجذور قد ( متر )

مقادیر BMI

وزن متناسب

20 تا 25 = BMI

اضافه وزن

25 تا 30 = BMI

چاق

30 تا 35 = BMI

چاقی مفرط

35 < BMI

 






خواص میوه ها وسبزیجات

پیاز

پیاز خام دارای ویتامینC فراوان و یتامین های A,B و املاح معدنی از قبیل گوگرد، آهن ، آهک ، فسفر، پتاسیم، سدیم ، ید، سیلیس ، کلسیم ، استات دوشو، سیترات ، اینولین، صمغ وموم است. فسفر قدرت فکر را بالا می برد. گوگرد موجود در پیاز جهت ضد عفونی کردن خون، ششها و برطرف کردن آسم، ورم گلو، برونشیت و گریپ ( به خاطر وجود ماده آلیسین) موثر است. پیاز دارای ید است. و دردرمان گواتر، اسکوربوت و بیماریهای لنفاوی مانند ورم غده، آبسه و جوشهای زیرپوست تاثیر فراوان دارد. سیلیس موجود در پیاز در نگهداری استخوانها و رگها ضروری است. پیاز حاوی مقداری هورمون و دیاستاز است که موجب تقویت غده اشکی و گوارشی و غده جنسی میشود و دارای آنتی بیوتیک است که خون و مجاری تنفسی را ضد عفونی میکند. پیاز از بیماریهای قندی ، کلیوی ، مثانه ، ورم ساقها ، پروستات و رماتیسم مفصلی جلوگیری می کند.



خلاصه ای از اثرات درمانی پیازسیستم اعصاب مرکزی : آرامبخش
سیستم گردش خون : پایین آورنده فشار خون - کاهش چربی خون - پیشگیری و درمان تصلب شرائین
سیستم گوارشی ( داخلی ) : پائین آورنده قند خون ( دیابت) - اشتهاآور - ضد اسپاسم ( انقباض ، تشنج انقباضی ) - رفع سنگهای مجاری صفراوی - درمان اختلالات روده - رفع مسمومیت
سیسم مجاری اداری : ادرارآور ( مدر) - کاهش اوره خون -دفع سنگهای مجاری اداری - رفع آندوم پروستات - رفع احتباس ادارا - درمان التهاب مجاری ادراری - درمان عفونت مثانه
سیسم مجاری تنفسی : مسکن سرفه - سرماخوردگی
سیستم محافظ بدن ( پوست و مو ) : ترمیم سوختگی - پسوریازیس ( داءالصدف ) - درمان برص (ویتیلیگو) - جلوگیری از ریزش مو - مسکن درد و التیام زخم - ضد قارچ - درمان آبسه و تاول
موارد مختلف : ضد باکتری - درمان همورویید - تقویت قوه باء - ضد عفونی کننده ( گندزدا) - رفع گزیدگی - پیشگیری و درمان بیماری سرطان - ضدآسکوربوت

موز

موز گیاهی است علفی که مانند درختچه است . برگهای آن بسیار بزرگ و پهن و گاهی تا 2 متر می رسد . گلهیا آن مجتمع و بصورت سنبله است میوه آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن برنگ زرد در می آید .

موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شده است . در سال 1482 پرتغالیها موز را در سواحل گینه پیدا کردند و به جزائر قناری بردند و سپس بوسیله میسیونر مذهبی اسپانیولی به نواحی حاره آمریکا برده شد و اکنون موز در تمام مناطق گرمسیر دنیا کشت می شود .

موز را هنگامیکه هنوز سبز است از درخت می چینند و به مناطق مختلف می فرستند و در آنجا بوسیله گرما دادن آنرا می رسانند .

موز انواع مختلف درد یک نوع آن بسیار درشت و نوعی از آن هم خیلی ریز است که مزه شیرینی درد .

در کشورهای استوایی معمولا موز را می پزند و همراه با برنج و لوبیا می خورند در کشورهای آمریکای لاتین موز را ورقه ورقه کرده و در آفتاب خشک می کنند

هنگامیکه موز انتخاب می کنید باید پوست آن زرد و سفت و روی آن لکه های سیاه وجود داشته باشد و این نشانه موز رسیده است . موز نارس بدلیل داشتن نشاسته زیاد هضمش سنگین است.

ترکیبات شیمیایی موز

آب ،پروتئین ،چربی ،قند  ،کلسیم ،فسفر ،آهن ،سدیم ،پتاسیم ،ویتامین آ  ،ویتامین ب1 ،ویتامین ب 2 ،ویتامین ب 3  ،ویتامین ث 

خواص دارویی - غذایی

موز از نظر طب قدیم ایران معتدل و تر است و خون را غلیظ می کند . موز انرژی زیادی درد و چون نرم هست غذای خوبی برای کودکان و اشخاص  مسن می باشد

  • موز تقویت کننده معده و نیروی جنسی است

  • موز درمان زخم معده و روده می باشد

  • گرد موز همچنین داروی خوبی برای  پائین آوردن کلسترول است

  • شیره گلهای موز درمان کننده اسهال خونی است

  • جوشانده موز اثر قطع خونریزی درد

  • ضماد برگ درخت موز برای درمان و سوختگی مفید است

  • ریشه موز دفع کننده کرم معده است

  • موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می کند برای رفع این عارضه باید پس از موز کمی نمک خورد

  • موز تاثیر خوبی در تامین رشد و تعادل سیستم اعصاب  درد.

  • برای درمان ضعف بدن موز را با عسل بخورید

  • موز مدر است

  • موز بعلت درا بودن قند زیاد برای مبتلایان به مرض قند مضر است و نباید در خوردن آن افراط کنند.

  • بدلیل داشتن پتاسیم زیاد ضد سرطان بوده و غذای خوبی برای ماهیچه ها می باشد

  • موز ملین بوده و همچنین درمان اسهال و اسهال خونی است

  • موز خونساز است بنابراین اشخاص لاغر و کم خون حتما باید موز بخورند .

 

توت فرنگی

توت فرنگی از تصلب شرائین جلوگیری می نماید .
خوردن توت فرنگی در ماههای اول حاملگی بسیار مفید است ، موجب می شود تا نوزاد ، پسر متولد شود .
توت فرنگی اشتها آور و ادرار را زیاد می کند .
خوردن توت فرنگی ، هیجان و تاُثر را معالجه می کند .
دم کرده برگ توت فرنگی در زیاد کردن ادرار و شیر بانوان مفید است
دم کرده برگ توت فرنگی یا میوهُ توت فرنگی ، می تواند نقرس و سنگهای مثانه را معالجه کند
برگ و ریشه بوتهَ توت فرنگی سرشار از تانن است و به همین جهت قابض ( ضد اسهال ) ، تلخ ، ادرار آور ، تقویت کننده و اشتها آور است .
اگر برگ یا ریشه توت فرنگی را دریک لیتر آب جوشانده و دم کنید ، برای معالجه سوزاک و انسداد مجاری پوست مفید است .البته این جوشانده ، ادرار و مدفوع را قرمز رنگ می کند و نباید از این بابت ترس و اضطرابی داشت . جوشاندهُ فوق را هر اندازه میل داشته باشید می توانید بیاشامید.

طالبی و گرمک

ترکیبات شیمیایی طالبی و گرمک

ویتامینهای ( آ - A ) (ب1-B1) (ث-C) سلولز - پروتین - چربی-قند - کلسیم - پتاسیم - آهن

خواص دارویی - غذایی

  • طالبی میوه ای خنک و اشتهاآور است که در تابستان تشنگی را بر طرف مینماید.

  • طالبی ادرار آور و ملین است.

  • طالبی  باعث طراوت و شادابی پوست میشود.

  • به علت داشتن پتاسیم و عطر مطبوع، مقوی برای قلب بوده و عروق را باز میکند.

  • برای کم خونی و نقرس و روماتیسم مفید میباشد.

  • خوردن طالبی و گرمک را به مادران شیرده توصیه میکنیم که باعث افزایش شیر میشوند.

 توجه

 

  1. کسانی که ورم معده و مرض قند (دیابت) دارند باید در مصرف گرمک و طالبی احتیاط کرده و زیاده روی ننمایند.

  2. به علت سهل الهضم بودن معمولا به عنوان دسر خورده میشود.

  3. میتوانید طالبی را با شکر مخلوط نموده و به صورت پالوده مصرف نمایید و یا به کمک مخلوط کن، طالبی و شکر و شیر را مخلوط کرده و بصورت سرد میل نمایید.

کاهو

ترکیبات شیمیایی کاهو

آب - پروتئین - مواد قندی - کلسییم - آهن - ید -فسفر -پتاسیم - منیزیم - ویتامینهای ( آ - A ) (ب-B)  (ث-C) و E - و K -چربی -ازته

بطور متوسط هر28 گرم کاهو 3 کالری دارد. هرچه برگهای کاهو سبزتر باشد ویتامین و کلروفیل بیشتر دارد .کاهوی پخته هضمش راحتتر و خاصیت غذایی بیشتری دارد.

خواص دارویی - غذایی

  • طبیعت کاهو سرد و خنک میباشد

  • کاهو صد یبوست و خشکی مراج است.

  • اگر با سرکه خورده شود اشتها را زیاد میکند.

  • اگر با عصاره هویج خورده شود خاصیت آن ریاد میشود.

  • برای سر درد - زکام و درد سینه مفید میباشد.

  • در درمان کم خونی موثر است.

  • برای تقویت بینایی توصیه شده است.

  • به دلیل داشتن لاکتوسین خاصیت آرام کنندگی دارد و سستی را از انسان دور میکند.

  • اگر قبل از خواب کاهو بخورید از خواب آرامتری برخوردار خواهید بود.

  • در معالجه یرقان - انسداد مجاری طحال و کبد -صفرا موثر میباشد.

  • کاهو پوست صورت را با طراوت کرده و باعث سرخی گونه ها میگردد.

  • اگر بصورت ناشتا میل شود موی سر را به رنگ سیاه زیبایی در میآورد .

  • در زمان رژیم لاغری توصیه میشود قبل از شروع غذا یک ظرف پر سالاد کاهو بخورند . کاهو به دلیل حجم زیادی که در معده اشغال میکند باعث میشود تا میل کمتری به غذا داشته باشند.

تذکر

  1. زیاده روی و افراط در مصرف کاهو برای افراد مبتلا به سل و تنگی نفس مضر میباشد.

  2. زیاده روی و افراط در مصرف آنباعث ایجاد فراموشی - نفخ روده ها - ضعف بینایی و سستی در بدن میشود.(برای درمان این امراض میتوان از نعناع استفاده نمود.)

نارنگی

ترکیبات شیمیایی نارنگی

آب - پروتئین - چربی - قند - کلسییم - آهن -

ویتامینهای ( آ - A ) (ب1-B1) ( ب2- B2) (ث-C) و(پ پ-PP)

در یک نارنگی متوسط 40 کیلو کالری وجود دارد.

خواص دارویی - غذایی

  • میوه نارنگی به دلیل داشتن ویتامین های ( آ - A ) (ب1-B1) ( ب2- B2) (ث-C) و(پ پ-PP) میتواند مقداری از نیازهای بدن به ویتامینها را تامین نماید.

  • ادرار آور است و میتواند سموم بدن را دفع کند.

  • مسکن خوبی برای اعصاب است.

  • بخاطر داشتن ویتامین (ث-C) میتواند اعمال قلب را تنظیم کند.

  • خوردن آن را به کسانی که سرگیجه دارند توصیه می نماییم.

  • چسبندگی خون را معالجه میکند.

  • دارای عناصر تشکیل دهنده خون است.

  • اگر میخواهید خواب راحتی داشته باشید قبل از خواب چند عدد نارنگی میل نمایید.

  • بخاطر داشتن ویتامین (ث-C) خوردن آن برای همه بیماران مفید میباشد.

خیار

ترکیبات شیمیایی خیار

آب - پروتئین - چربی  - کلسییم - آهن  -فسفر -پتاسیم - منیزیم -  قند- گوگرد - کلر و ویتامینهای ( آ - A ) (ب1-B 1(ب2-B 2) (پ پ - P P ) (ث-C) ( ب 6 - B 6 ) و ( ای - E )

خواص دارویی - غذایی

  • بخاطر داشتن املاح مدنی زیاد در رژیم  های لاغری و برای تخلیه سموم بدن آن را تجویز مینمایند.

  • چنانچه خیار کوچکتر و با پوست خورده شود هم هضم آن آسانتر وهم خواص آن بیشتر میباشد و هم به نفخ معده دچار نمیشوید.

  • به علت داشتن سیلیکون و گوگرد زیاد باعث رشد مو میشود.

  • آب خبار پوست صورت را نرم و شفاف مینماید.

  • خوردن خیار برای رفع تشنگی و پاک کردن کبد و زیاد شدن ادرار و بیرون کردن سنگهای مثانه و کلیه مفید میباشد.

  • آب خبار و خود خیار زردی یا یرقان را درمان میکند.

  • به علت دفع اسید اوریک از بدن رماتیسم را نیز تخفیف میدهد.

  • یبوست را بر طرف کرده و در تقویت قوای جنسی مفید است.

  • نوشیدن آب خیار اکثر تبهای شدید را از بین میبرد.

  • به دلیل داشتن پتاسیم فراوان برای تنظیم فشار خون مفید است.

  • به علت داشتن بک ماده قوی ارتجاعی عضلات را زیاد میکند.

  • خیار به دلیل داشتن گوگرد معده را ضد عفونی کرده و در درمان امراض حصبه ای و میکربهای معده است.

  • بوییدن خیار شدت هیجان - غصب - شهوت و تا حدی لرزش اندام را تخفیف میدهد و حتی برای درمان سر درد نیز مفید میباشد.

  • آب خیار برای جبران ضعف ناشی از اسهال بسیار مفید میباشد.

  • ترکیب  خیار حلقه حلقه شده  وخیس شده در شیر  برای معالجه جوش های فرمز پوست موثر میباشد.

  • برای تسکین خارش پوست گوشت خیار را کوبیده به صورت ضماد بر پوست بگذارید و چند مرتبه این کار را تکرار نمایید.در این مواقع خوردن خیار هم توصیه میشود.

  •  

تذکر

  1. خیار میوه ای لذیذ است و ضد عطش ولی چون دیر هضم میباشد بهتر است در خوردن آن زیاده روی ننمایید.

  2. کسانی که سرد مزاج هستند بهتر است خیار را با کمی عسل یا خرما تتاول نمایند.

  3. اشخاصی که دارای معده و روده حساس هستند در خوردن آن احتیاط نمایند.

  4. مصرف خیار در ناراحتی های دستگاه گوارش - زخم معده و اثنی عشر مضر میباشد.

 پسته

ترکیبات شیمیایی پسته

آب - پروتئین - چربی  - کلسییم - آهن  - فسفر  - املاح معدنی - کربوهیدرات و ویتامین  (ب-B ) و .....

خواص دارویی - غذایی

  • مغز پسته طبیعت گرم دارد و دانه ای مقوی و فربه کننده با خاصیت غذایی زیاد لذا افراد چاق باید از خوردن آن اجتناب کنند.

  • مغز پسته برای تقویت قلب و هوش و حافظه موثر میباشد.

  • کم خونی و ضعف شدید را معالجه میکند.

  • برای تقویت دهانه معده و تقویت قلب موثر است.

  • به علت دارا بودن کلسیم و فسفر زیاد در استحکام استخوان و خون و عضلات اهمیت دارد.

  • پسته به دلیل داشتن مقدار زیاد ی آهن در ادامه حیات و ساختمان هموگلوبین و گلبولهای قرمز خون نقش مهمی را به عهده دارد.

  • برای سرفه و سینه درد مفید میباشد.

  • تقویت کننده قوای جنسی است.

  • مربای پوست پسته برای تقویت معده و اعصاب مفید میباشد.

  • دردهای کبدی را تسکین میدهد.

  • سموم بدن و یرقان را از بین میبرد.

  • برای تقویت قلب و هوش وحافظه موثر است.

  • پوست سبز پسته را جویده و در دهان مدتی نگهدارید برای تقویت لثه و معالجه جوشهای دهان مفید است.

تذکر

  1. پسته را در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا در آن کرم تولید نشود.

  2. چنانچه ضعف یا نارسایی کبد و کلیه دارید ویا به نقرس و دیابت مبتلا هستید از خوردن پسته خودداری کنید.

  3. اگر گرم مزاج و حرارتی هستید خوردن آن مضر است و جوشهای توام با خارش پدید میآورد.

  4. زیاده روی در خوردن آن باعث یبوست و نفخ میشود.

زردآلو

درخت زردآلو بومی نواحی چین می باشد و هنوز هم بصورت وحشی در این مناطق می روید این درخت  در اوائل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راه یافت .

درخت زردآلو تا ارتفاع 6 متر می رسد برگهای آن مانند قلب نوک تیز و برنگ سبز روشن مایل به زرد می باشد . گلهای زردآلو درشت و برنگ سفید متمایل به قرمز است .

میوه آن گوشتی و زرد رنگ با طعمی مطبوع و شیرین بوده که در اواسط تابستان میرسد.

هسته زردآلو صاف ، قهو های و یبضی شکل است در داخل هسته مغز آن قرار درد که طعم آن شیرین و گاهی تلخ می باشد .

ترکیبات شیمیایی زردآلو

آب،موادقندی ،پروتئین،کلسیم،فسفر،سدیم ،پتاسیم،آهن،ویتامین آ،ویتامین ب1،ویتامین ب2 ،ویتامین ب3 ،ویتامین ث،اسید سالسیلیک،مواد نشاسته ای،آلبومین،چربی 

خواص دارویی - غذایی

زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است

  • تصفیه کننده خون است

  • عروق را باز می کند

  • ملین است

  • بوی بد دهان را رفع می کند

  • تب بر است

  • بعلت داشتن کبالت برای کم خونی مفید است

  • روم مفاصل را برطرف می کند

  • ضد نرمی استخوان است

  • برای قلیایی کردن بدن مفید است

خواص درمانی هسته وبرگ زردآلو

مغز هسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و برگ و گل آن سرد و خشک است .

  •  مغز آن تقویت کننده قوای جنسی است

  • روغن مغز هسته را اگر در گوش بچکانید صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان می کند

  • روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست مفید است

  • روغن مغز هسته اگر تلخ باشد کشنده کرم معده و روده است

  • روغن تلخ هسته ورم معقد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد می کند.

  • دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است

  • برای تسکین گوش درد چند قطره از دم کرده برگ زردآلو را در گوش بچکانید

مضرات

زردآلو بطور کلی دیر هضم ، ثقیل و نفاخ است . شاخاص سالخورده و کودکان باید از زیاد خوردن آن احتراز کنند . همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آنرا نیز تناول نمود زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آنرا آن آسان می سازد .

هویج

هویج منبع مهم بتاکاروتن و الیاف می باشد که هر دو اینها کمک به جلوگیری از سرطان و حمله قلبی می کنند.

میزان کلسترول در 5 نفر که سنین آنها بین 25- 41 سال بود و روزانه 30 گرم هویج خام مصرف می کردند اندازه گیری شده بعد از مدت سه هفته و دوباره این میزان کنترل شد و مشخص گردید که میزان کلسترول کاهش پیدا کرده است.

از آنجایی که کلسترول زیاد یک عامل مهم در بیماری قلبی می باشد بنابراین هویج را دز صورت غذاهای خود قرار دهید.

گروهی از محققین سوئدی اخیرا دلایل بیشتری برای استفاده از سبزیجات ریشه ای ارائه نمودند. آنها به این نتیجه رسیده اند که سبزیجات ریشه ای تاثیر بسزایی در کاهش میزان حمله های قلبی به خاطر پایین آوردن میزان کلسترول دارند. این تحقیقات مشخص کرد که 2 عامل مهم در بازسازی سلولهای رگ نقش دارند که شامل (PAI ) پلاسمینوژن اکتیوتور انهیبیتور و تیشو پلاسمینوژن آکتیوتور این دو ماده به طور کلی در بررسی ها نگهدارنده یکدیگرند.

ولی چند سال قبل محققین متوجه شدند که مردمی که دارای میزان بالایی از PAI باشند بیشتر مستعد ابتلا به حملات قلبی هستند. به نظر محققین سوئدی در دانشگاه تحقیقی بر روی 290 زن و مرد با میانگین سنی 60-30 از نظر میزان PAI-1 بر روی نوع غذا انجام داده نتیجه بررسی بسیار شگفت انگیز بود بیشتر سبزیجات ریشه ای مثل هویج که مورد استفاده مردم است بیشتر افزایش دهنده TPA و کمتر افزایش دهنده PAI بود.

نتیجه بررسی های نشان می دهد که افرادی که 6 بار یا بیشتر از سبزیجات ریشه ای در هفته خام یا پخته استفاده می کنند کمتر دچار حملات قلبی می شوند.

در طول مدت بیش از 5 سال محققین غذای 287 زن را که سن آنها بین 32 تا 69 سال بود و مبتلا به بیماری قلبی بودند با گروه زنان مشابه مقایسه کردند و تفاوت مهمی بین دو گروه به دست آمد. بدین ترتیب که گروهی که از هویج استفاده می کردند نسبت به کسانی که کمتر از هویج استفاده می کردند کمتر شانس ابتلا به بیماری قلبی داشتند.

بیماری قلبی اولین عامل مرگ در امریکا می باشد. برخی از مطالعات نشان می دهد که خوردن هویج کمک به جلوگیری از سرطان ریه و سایر سرطانها می کند.

در یک مطالعه در مورد 3669 نفر مرد و زن در بلژیک مشخص شد که مصرف سبزیجات خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش می دهد و نیز سبزیجات با فیبر زیاد مثل هویج خطر ابتلا را 24% کاهش می دهد.

طی بررسی انجام شده در دانشگاه آتن و Harvard  School  زنانی که هر روز از هویج خام استفاده می کنند 5 تا 8 بار کمتر به سرطان سینه مبتلا می شوند با توجه به رشد سرطان سینه در امریکا جای خوشحالی است که مصرف هویج تازه نیز رو به ازدیاد است و امریکاییها امروزه 23% بیشتر از هویج مصرف می کنند.

میزان کلسترول در 5 نفر که سنین آنها بین 25- 41 سال بود و روزانه 30 گرم هویج خام مصرف می کردند اندازه گیری شده بعد از مدت سه هفته و دوباره این میزان کنترل شد و مشخص گردید که میزان کلسترول کاهش پیدا کرده است.

از آنجایی که کلسترول زیاد یک عامل مهم در بیماری قلبی می باشد بنابراین هویج را دز صورت غذاهای خود قرار دهید.

گروهی از محققین سوئدی اخیرا دلایل بیشتری برای استفاده از سبزیجات ریشه ای ارائه نمودند. آنها به این نتیجه رسیده اند که سبزیجات ریشه ای تاثیر بسزایی در کاهش میزان حمله های قلبی به خاطر پایین آوردن میزان کلسترول دارند. این تحقیقات مشخص کرد که 2 عامل مهم در بازسازی سلولهای رگ نقش دارند که شامل (PAI ) پلاسمینوژن اکتیوتور انهیبیتور و تیشو پلاسمینوژن آکتیوتور این دو ماده به طور کلی در بررسی ها نگهدارنده یکدیگرند.

ولی چند سال قبل محققین متوجه شدند که مردمی که دارای میزان بالایی از PAI باشند بیشتر مستعد ابتلا به حملات قلبی هستند. به نظر محققین سوئدی در دانشگاه تحقیقی بر روی 290 زن و مرد با میانگین سنی 60-30 از نظر میزان PAI-1 بر روی نوع غذا انجام داده نتیجه بررسی بسیار شگفت انگیز بود بیشتر سبزیجات ریشه ای مثل هویج که مورد استفاده مردم است بیشتر افزایش دهنده TPA و کمتر افزایش دهنده PAI بود.

نتیجه بررسی های نشان می دهد که افرادی که 6 بار یا بیشتر از سبزیجات ریشه ای در هفته خام یا پخته استفاده می کنند کمتر دچار حملات قلبی می شوند.

در طول مدت بیش از 5 سال محققین غذای 287 زن را که سن آنها بین 32 تا 69 سال بود و مبتلا به بیماری قلبی بودند با گروه زنان مشابه مقایسه کردند و تفاوت مهمی بین دو گروه به دست آمد. بدین ترتیب که گروهی که از هویج استفاده می کردند نسبت به کسانی که کمتر از هویج استفاده می کردند کمتر شانس ابتلا به بیماری قلبی داشتند.

بیماری قلبی اولین عامل مرگ در امریکا می باشد. برخی از مطالعات نشان می دهد که خوردن هویج کمک به جلوگیری از سرطان ریه و سایر سرطانها می کند.

در یک مطالعه در مورد 3669 نفر مرد و زن در بلژیک مشخص شد که مصرف سبزیجات خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش می دهد و نیز سبزیجات با فیبر زیاد مثل هویج خطر ابتلا را 24% کاهش می دهد.

طی بررسی انجام شده در دانشگاه آتن و Harvard  School  زنانی که هر روز از هویج خام استفاده می کنند 5 تا 8 بار کمتر به سرطان سینه مبتلا می شوند با توجه به رشد سرطان سینه در امریکا جای خوشحالی است که مصرف هویج تازه نیز رو به ازدیاد است و امریکاییها امروزه 23% بیشتر از هویج مصرف می کنند.

میزان کلسترول در 5 نفر که سنین آنها بین 25- 41 سال بود و روزانه 30 گرم هویج خام مصرف می کردند اندازه گیری شده بعد از مدت سه هفته و دوباره این میزان کنترل شد و مشخص گردید که میزان کلسترول کاهش پیدا کرده است.

از آنجایی که کلسترول زیاد یک عامل مهم در بیماری قلبی می باشد بنابراین هویج را دز صورت غذاهای خود قرار دهید.

گروهی از محققین سوئدی اخیرا دلایل بیشتری برای استفاده از سبزیجات ریشه ای ارائه نمودند. آنها به این نتیجه رسیده اند که سبزیجات ریشه ای تاثیر بسزایی در کاهش میزان حمله های قلبی به خاطر پایین آوردن میزان کلسترول دارند. این تحقیقات مشخص کرد که 2 عامل مهم در بازسازی سلولهای رگ نقش دارند که شامل (PAI ) پلاسمینوژن اکتیوتور انهیبیتور و تیشو پلاسمینوژن آکتیوتور این دو ماده به طور کلی در بررسی ها نگهدارنده یکدیگرند.

ولی چند سال قبل محققین متوجه شدند که مردمی که دارای میزان بالایی از PAI باشند بیشتر مستعد ابتلا به حملات قلبی هستند. به نظر محققین سوئدی در دانشگاه تحقیقی بر روی 290 زن و مرد با میانگین سنی 60-30 از نظر میزان PAI-1 بر روی نوع غذا انجام داده نتیجه بررسی بسیار شگفت انگیز بود بیشتر سبزیجات ریشه ای مثل هویج که مورد استفاده مردم است بیشتر افزایش دهنده TPA و کمتر افزایش دهنده PAI بود.

نتیجه بررسی های نشان می دهد که افرادی که 6 بار یا بیشتر از سبزیجات ریشه ای در هفته خام یا پخته استفاده می کنند کمتر دچار حملات قلبی می شوند.

در طول مدت بیش از 5 سال محققین غذای 287 زن را که سن آنها بین 32 تا 69 سال بود و مبتلا به بیماری قلبی بودند با گروه زنان مشابه مقایسه کردند و تفاوت مهمی بین دو گروه به دست آمد. بدین ترتیب که گروهی که از هویج استفاده می کردند نسبت به کسانی که کمتر از هویج استفاده می کردند کمتر شانس ابتلا به بیماری قلبی داشتند.

بیماری قلبی اولین عامل مرگ در امریکا می باشد. برخی از مطالعات نشان می دهد که خوردن هویج کمک به جلوگیری از سرطان ریه و سایر سرطانها می کند.

در یک مطالعه در مورد 3669 نفر مرد و زن در بلژیک مشخص شد که مصرف سبزیجات خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش می دهد و نیز سبزیجات با فیبر زیاد مثل هویج خطر ابتلا را 24% کاهش می دهد.

طی بررسی انجام شده در دانشگاه آتن و Harvard  School  زنانی که هر روز از هویج خام استفاده می کنند 5 تا 8 بار کمتر به سرطان سینه مبتلا می شوند با توجه به رشد سرطان سینه در امریکا جای خوشحالی است که مصرف هویج تازه نیز رو به ازدیاد است و امریکاییها امروزه 23% بیشتر از هویج مصرف می کنند.






آترو اسکلروز

کرونر آترواسکلروز شايع ترين بيماري قلبي است که با تجمع غير طبيعي ليپيد ، مواد چربي و بافت چربي در جدار رگ مشخص مي شود و باعث بلوکاژ ، تنگي رگ و کاهش جريان خون به عضله ميوکارد قلب مي گردد.اين تجمع مواد را آتروما يا پلاک مي گويند.آترو اسکلروز بيماري پيشرونده اي است که مي توان پيشرفت آن را متوقف کرد يا در بعضي موارد نيز آن را بر گشت داد. آترو اسکلروز با تجمع ذرات چربی و لیپیدی در لایه داخلی دیواره ی سرخرگی آغاز می گردد. اگرچه تصور می شود این ذرات چربی عامل آترواسکلروز باشد ، اما از دوران بچگی در دیواره سرخرگی وجود دارد و تمام این ذرات تبدیل به ضایعات پیشرفته نمی گردد.به طور کلی علت پیشروی این ذرات (رگه ها)در دیواره رگ نامعلوم است اما این توافق وجود دارد که هر دو عامل ژنتیک و محیطی در پیدایش آن موثر است.

 

ساختمان فیزیکی دیواره سرخرگ کرونر آن را مستعد مکانسیم های آترواسکلروز می نماید.سرخرگ کرونر برای خونرسانی به قلب دارای پیچ و خم های زیادی است .بنابراین نقاط مناسبی در رگ برای تشکیل پلاک فیبروزی یاآتروم فراهم می گردد. عمده ترین علت بیماری قلب آترو اسکلروز سرخرگهای کرونر است که باعث کاهش جریان خون قلب می گردد.

 

 تظاهرات بالینی

 آترواسکلروز کرونر بر اساس میزان تنگی عروق و انسداد جریان خون میو کارد و تشکیل ترومبوز،با عث بروز علایم و عوارضی می گردد. علایم زمانی بروز می کند که مجرای شریان کرونر75% تنگ شده باشد. کاهش جریان خون پیشرونده است و ارسال خون ناکافی، سلول های عضله میوکارد را از دریافت ترکیبات خون که برای ادامه حیات ضروری است محروم می کند . وضعیت موجود را ایسکمی می نامند.آنژین صدری به درد قابل بازگشت قفسه سینه گفته می شود که در اثر فشارهای جسمی و عاطفی آشکار شده و با استراحت یا مصرف دارو بر طرف میگردد. اغلب اوقات البته نه همیشه ،عامل اصلی درد قفسه سینه آترو اسکلروز عروق کرونر است. کاهش شدید یا طولانی مدت جریان خون یا هر دو موجب صدمه و مرگ سلولهای عضله میوکارد می گردد که آن را انفارکتوس میوکارد می نامند.میکارد با صدمه غیر قابل برگشت دچار دژنرسانس می شود. و بافت جوشگاه جایگزین آن می گردد که موجب محدودیت فعالیت عضله میوکارد به درجات مختلف می باشد. صدمه مشخص میوکاردباعث کاهش برونده قلبی می گردد و به عبارت دیگر قلب نمی تواند برونده کافی برای تامین نیازمندی های بدن ایجاد کند. کاهش جریان خون ناشی از بیماری سرخرگ کرونر ،ممکن است حتی باعث ایست ناگهانی قلب گردد که آن را مرگ ناگهانی قلب می نامند.

عوامل خطر آفرین در بیماری کرونر

 

 با توجه به مطالعات اپیدمیولوژیک و مشاهدات ، چنین به نظر می رسد که عوامل خطر آفرینی برای آترواسکلروز وجود دارند که شخص را مستعد ابتلا به بیماری عروق کرونر می کنند. این عوامل می توانند قابل تعدیل و یا غیر قابل تعدیل باشند. عامل خطرآفرین قابل تعدیل عاملی است که فرد با تغییر سبک زندگی، یا عادات شخصی می تواند آن را کنترل کند. عامل خطر آفرین غیر قابل تعدیل ناشی از ژنتیک وارث بوده و شخص کنترلی بر روی آن ندارد. هر چقدر که عوامل خطر آفرین (قابل تعدیل و غیر قابل تعدیل) در فرد زیاد باشد احتمال بروز بیماری های سرخرگ کرونر بیشتر خواهد بود .

عوامل خطر آفرین غیر قابل تعدیل

 

 سن و جنس

بتدریح با افزایش سن، پلاک آتروم در سرتاسر عروق ظاهر می شود، به عبارتی پلاک آتروم به درون رگ نفوذ یافته ایجاد تصلب شرائین می کند. این فرایند در دهه سوم زندگی خصوصا در آقایان پدید می آید. مردان بیشتر از زنان در سن باروری مستعد آترواسکلروز هستند ولی بعد از سن یائسگی نسبت ابتلا به آترو اسکلروز در مرد و زن یکسان است.

 

سابقه ی فا میلی وارث

 

 این مسئله مهمترین فاکتور ایجاد آترواسکلروز می باشد. انسان وقتی متولد میشود همانند یک نقشه ی ساختمانی کشیده شده از قبل (از نظر کروموزمی)است، و به صورت ژن، صفات شخصی و فنوتیپ ظاهری و ژنوتیپ بیماری را با خود به دنیا می آورد . اگر پدر و مادر شخصی در سنین کمتر از 50 سالگی دچار انفارکتوس قلبی شوند شانس بروز آن در سنین جوانی در اعقابشان زیاد است. البته عوامل اجتماعی از قبیل وضع تغذیه ، اقتصاد و سایر فاکتور های اکتسابی نقش تشدید کننده ی این استعداد فامیلی را دارند اما به نظر می رسد ارث نقش مهمتری را ایفا میکند .

 

عوامل خطر آفرین قابل تعدیل

استعمال دخانیات

سیگار یکی از مهمترین عوامل خطر آترواسکلروز بشمار می رود. مرگ و میر افراد سیگاری 6-2 برابر بیش از افراد غیر سیگاری است. مصرف روزانه فقط ده نخ سیگار به مدت ده سال در فرد باعث آتراسکلروز زودرس و منتشر می شود. دود سیگار و نیکوتین معلق در فضای اتاق برای افراد غیر سیگاری نیز مضر و خطرناک می باشد . گاه مشاهده شده که در بستگان نزدیک افراد سیگاری که با وی در تماس هستند،آترواسلکروز زودرس ایجاد شده است. مصرف یک نخ سیگار باعث افزایش 10 ضربه در ضربان قلب و حدود 10 میلی متر جیوه فشار خون سیستولیک می شود. در افراد سیگاری حرفه ای (کسانی که بیش از 25 سیگار در روز مصرف می کنند) ازدیاد فشار دیاستولی و هیپرتانسیون زودتر ظاهر می گردد. در جوامعی که خانمها از سنین پایین (جوانی) شروع به کشیدن سیگار می کنند، احتمال بروز بیماری انفارکتوس در سنین زیر یائسگی نسبت به زنان دیگر به مراتب بیشتر است. طول عمر افراد سیگاری به طور متوسط 10 سال کمتر از افراد دیگر است. سیگار را باید بطور جدی و یک مرتبه ترک نمود زیرا ترک سیگار به آهستگی، اغلب موفقیت آمیز نیست و فرد ممکن است با وارد شدن استرس روحی یا درگیری های اجتماعی، مصرف سیگار را به چند برابر افزایش دهد.

 افزایش فشار خون

 ازدیاد فشار خون یکی از عوامل مهم است ولی با وجود این طی مطالعات اپیدمیولوژیک و تجربی مشخص شده است که هیپرتانسیون تنها در صورت هیپرلپیدمی موجب تسریع آترواسکلروز کرونر می شود. لذا شدت اثر هیپرتانسیون با شدن هیپرلیپیدمی ارتباط مستقیم دارد. فشار خون باعث تسریع عبور چربی ها و LDL ازسلول های اندوتلیال اینتیما می شود. همچنین هیپرتانسیون باعث افزایش چسبندگی پلاکتی می شود. عامل فشار خون را موذی ترین عامل خطرآفرین نیز نام می برند زیرا تا زمانی که کاملا پیشرفت نکرده باشد، بدون علامت باقی می ماند.

هیپرلیپیدمی

همراهی افزایش چربی های خون با بیماریهای سرخرگ کرونر توسط مطالعات اپیدمیولوژیک به اثبات رسیده است. لیپیدها (چربی ها) مواد بیوشیمیایی هستند که در داخل بدن ساخته یا از متابولیسم مواد خورده شده استخراج می گردند. لیپیدهای آندوژن، لیپیدهایی هستند که توسط اعمال متابولیک طبیعی بدن تولید می شوند نظیر استرول و لیپیدهای اگزوژن از منابع خارج بدن (مثل تخم مرغ) استخراج می شوند. هیپر لیپیدمی عامل خطر مهمی است که از نظر شیوع بیماری ها ی قلبی عروقی ناشی از آترو اسکلروز با ریسک فاکتور ارث برابری میکند . در مواجهه با افراد مبتلا به هایپر لیپیدمی با توصیه های لازم از نظر کاهش وزن ، افزایش فعالیت بدنی ، رعایت رژیم غذایی مناسب و گاه تجویز دارو های پایین آورنده چربی خون ، تا حدودی وضع بیمار کنترل میشود. هایپرگلایسمی رابطه بین هایپرگلایسمی و بیماری سرخرگ کرونر اثبات شده است . بیماران دیابتی در سنین پایین تر نسبت به افراد غیر دیابتیک دچار آترواسکلروز می شوند . هایپرگلایسمی موجب تجمع بیشتر پلاکت هامیشود که ممکن است منجر به تشکیل ترومبوز گردد. با لا بودن سطح انسولین (در برخی انواع دیابت بالغین) می تواند به سلولهای پوششی رگهای خون صدمه بزند . به این ترتیب به پیدایش آتروم کمک می کند. البته دیابت قندی به تنهایی به عنوان عامل خطر واحد شناخته نمی شود زیرا اغلب این افراد چاقی و هایپرلیپیدمی که از عوامل خطر مهم محسوب می شوند را دارا می باشند. چاقی چاقی یکی از عوامل خطر است که در بعضی کتب جزء عوامل خطر مهم و در پاره ای جزء عوامل کم اهمیت ذکر شده است . چاقی شامل دو دسته است :

 الف) چاقی قبل از سن بلوغ : اغلب افراد خانواده در این موارد چاق هستند و معمو لا از بدو تولد چاقی وجود دارد .این چاقی همواره با افزایش تعداد سلولهای چربی همراه است . این افراد استعداد عجیبی برای چاق شدن دارند (به گفته ی خودشان با خوردن آب نیز چاق می شوند) و معمولا در طول عمر خود چندین بار با رژیم های بسیار سخت و بی غذایی وزن خود را به حد طبیعی رسانده اند ولی بعد از مدت کمی باز همان وزن قبل از رژیم خود را بدست آورده اند.

 

ب)چاقی بعد از سن بلوغ : این چاقی که در سنین متوسط عمر ظاهر می شود با افزایش تعداد سلولهای چربی همراه است. اغلب چربی و کلسترول خون در این افراد بالا است و خطر سکته قلبی ، فشار خون و سایر بیماری های قلبی عروقی در این گروه بسیار زیاد است. بطورکلی افراد چاق در معرض ابتلا بیشتری به دیابت ،هایپرتانسیون و هایپرلیپیدمی می باشند. از طرفی بیماران دارای وزن طبیعی ولی دور کمر زیاد در خطر فزایندهای از بیماری های قلبی- عروقی قرار دارند.

 قرص های ضد باردری خوراکی

 مصرف طولانی این داروها (به مدت 10 سال)یکی از ریسک فاکتورهای مساعد کننده ی پدید آترواسکلروز است .همراه شدن این قرص ها با مصرف دخانیات و چاقی و بستری شدن به مدت طولانی احتمال خطر را بالاتر می برند. این داروها شانس تشکیل پلاکت آترواسکلروز را بیشتر می کنند و گاه موجب هایپر تانسیون یا دیابت در افراد مستعد می شوند.

 بالا بودن اسید اوریک خون

در افرادی که اسید اوریک بالای 15 میلی گرم درصد میلی لیتر خون دارند، خاصیت چسبندگی پلاکتی بیشتر می شود و زمان انعقاد کوتاه میگردد . انفارکتوس میوکارد و ضایعات عمومی آترو اسکلروتیک در بیماران نقرسی بیشتر دیده می شود.

 

سایر عوامل خطر این عوامل که در ایجاد پلاک آترواسکلروز نقش مختصری داشته و فقط پیشنهاد شده اند عبارتند از:

 1- مصرف قهوه و ساکاروز.

 2- کمبود ویتامین C، E ،کلسیم،منیزیوم،کروم،منگنز،لیتیوم،فلوئور،کمبود ویتامین

 B12. 3- کاهش نسبت مس به روی.

 4- عفونت ویروسی.

 5- شهر نشینی(شیوع آترواسکلروز در افراد شهر نشین بیش از روستائیان است)

 6- بالا بودن هماتوکریت و افزایش سدیمانتاسیون(در زنان سوئدی)

 7- متابولیسم غیر طبیعی سیستوئین.






ECG

 

الكتروگرام الكتروگرام قلبی یا اصطلاحاً ‏ECG‏ یك روش ساده در ثبت فعالیت قلبی می باشد . در ‏این روش فعالیت الكتریكی قلب ثبت شده و به صورت امواج بر روی كاغذ ‏مخصوص چاپ می شود.‏‎ ‎توسط فواصل زمان بندی شده بر روی نوار قلب ، می توان ‏طول زمان هدایت داخل دهلیز و بطن ها و همچنین عملكرد مسیرهای هدایتی را ‏بررسی كرد . ضمنا میزان ولتاژ امواج در تشخیص حجم عضلات قلبی و اختلالات ‏عضلانی كمك كننده است . سرعت ضربان قلب و اختلال در سیستم قلب و ضربانات ‏نابه جا به راحتی در الكتروگرام قابل تشخیص می باشند .‏ نحوه انجام تست ‏ الكترودهای دستگاه بر روی قفسه سینه و مچ اندام ها وصل می شود . پوست بدن در ‏مناطقی كه این الكترودها وصل می شوند باید تمیز بوده و شاید نیاز به تراشیدن ‏‎(shave)‎‏ موهای آن باشد این تست بدون درد بوده و در هنگام ثبت نوار قلبی ، بیمار ‏ باید بدون حركت بر روی تخت دراز كشیده باشد .‏‎ ‎گاهاً برای بیماران بستری در بخش ‏قلب و ‏CCU‏ ،مونیتورینگ ‏ECG‏ استفاده می شود . در این حالت از 3 الكترود متصل ‏به قفسه سینه استفاده شده و امواج قلبی به صورت همزمان با فعالیت قلب بر روی ‏مونیتوری كه بالای سر بیمار قرار دارد نمایش داده می شود و در صورت اختلال ‏توسط پرستار ثبت می شود .‏ تفسیر الكتروگرام قلب :‏ تفسیر نوار قلب توسط پزشك انجام شده و موارد زیر توسط الكتروگرام قابل تشخیص ‏می باشد .‏ ‏1- سرعت پایین ضربات قلب (برادیكاردی) یا اختلال هدایتی مسیرهای الكتریكی ‏قلب (بلوك)‏ ‏2- آریتمی های قلبی درصورتی كه در هنگام ثبت الكتروگرام وجود داشته باشند .‏ ‏3- افزایش ضخامت عضلات قلبی كه ناشی از فشار خون بالا و برخی بیماریها از قبیل ‏هیپرتروفی مادرزادی قلب می باشد .‏ ‏4- انفاركتوس های قدیمی ویا انفاركتوس قلبی حاد و آنژین ناپایدار قلبی ‏5- بیماری ولف- پاركیسنون- وایت ‏‎(WPW)‎‏ ‏ ‏6- فعالیت پیس میكر و یا ‏ICD ‏7- تاثیر داروها و بیماریهای متابولیك بر روی قلب ‏ اكوكاردیوگرافی یك روش بی خطر و بدون درد جهت بررسی و مشاهده ساختمان قلب می باشد . ‏امواج ماوراء صوت توسط پروب دستگاه كه بر روی قفسه سینه بیمار قرار گرفته ‏ساطع شده و پس از برخورد به قلب و بازگشت از آن توسط پروب به پردازنده های ‏دستگاه فرستاده شده و تصویر قلب متحرك به صورت هم زمان‎real time)‎‏) بر روی ‏مونیتور نمایش داده می شود و امكان انجام انواع محاسبات (اندازه گیری ضخامت ‏عضلات، شكل دریچه هاو بررسی نحوه گردش خون داخل قلب) فراهم می شود.‏ اكوكاردیوگرافی توسط متخصص قلب و عروق و گاهاً تكنسین های مجرب در این ‏زمینه انجام می شود . معمولاً نیاز به آمادگی خاصی نیست . گاهی لازم است كه ثبت ‏الكتروگرام قلبی به صورت هم زمان با اكوكاردیوگرافی جهت تفسیر دقیق آن انجام ‏شود. در برخی بیماران كه به علت چاقی و یا بیماری ریوی تصویر اكوكاردیوگرافی ‏واضح نیست و همچنین در مواقعی كه نیاز به بررسی دقیق دریچه های قلبی و یا ‏وجود لخته و یا تومور داخل قلبی باشد از اكوی مری‎(TEE)‎‏ استفاده می شود. در این ‏روش پروب مخصوص مانند آندوسكوپی وارد مری شده و تصویر واضح از قلب به ‏دست می آید. جهت انجام اكومری بیمار باید حداقل 3 ساعت ناشتا باشد و تا 2 ‏ساعت بعد از آن غذا و آب نخورد . اكومری معمولا منجر به ناراحتی و حالت تهوع ‏در فرد شده و نیاز به همكاری وی را دارد.‏ تشخیص موارد ذیل توسط اكو كاردیوگرافی امكان پذیر است:‏ ‏1-‏میزان قدرت عضلات قلبی و تعیین میزان ‏EF‏ (نسبت میزان خون خارج شده از ‏قلب در هر ضربان نسبت به میزان حجم آن كه در حالت طبیعی بیشتر از 55% ‏است)‏ ‏2-‏تنگی و نارسایی دریچه های قلب و اختلالاتی نظیر پرولاپس دریچه ها ‏ ‏3-‏وجود لخته یا تومور داخل قلبی ‏ ‏4-‏وجود مایع اطرف قلب و تعیین میزان و اهمیت آن و همچنین كلسیفیكاسیون و ‏ضخامت پرده قلب ‏ ‏5-‏تعیین میزان ناهماهنگی در انقباض عضلانی در بیماران كاندید پیس میكر سه ‏حفره ای‎(CRT)‎‏ توسط اكوكاردیوگرافی مخصوص (اصطلاحاً اكوكاردیوگرافی ‏TISSUE DOPPLER‏)‏ ‏6-‏تشخیص خونرسانی ناكافی به عضله قلب توسط یك نوع اكوكاردیوگرافی ‏مخصوص(اصطلاحاً ‏stress echocardiography‏)‏ هولتر مونیتورینگ هولترمونیتورینگ یك روش ساده و بی خطر در ثبت نوار قلب برای مدت 48-24 ‏ساعت است . 5 الكترود كوچك به قفسه سینه بیمار وصل شده و الكترودها به وسیله ‏سیم دستگاه هولتر به ابعاد یك واكمن متصل می شود. دستگاه هولتر در جیب بیمار و ‏یا یك كمربند قرار داده شده و بیمار فعالیت روزانه خود را انجام می دهد. در طی این ‏مدت نوارقلبی بیمار در حافظه دستگاه ثبت می شود و پس از مراجعه مجدد بیمار این ‏نوار قلبی طولانی مدت توسط پزشك مشاهده و تفسیر می شود.‏ بیشترین كاربرد هولترمونیتورینگ در مواقعی است كه بیمار ازحملات طپش قلب و یا ‏ضربان تند قلب شاكی می باشد‎ ‎ولی در هنگام ویزیت پزشك الكتروگرام طبیعی داشته ‏و طپش قلب بیمار برطرف شده است. در صورتی كه بیمار حملات مكرر طپش قلب ‏داشته باشد (مثلا هر 24 یا 48 ساعت یكبار) هولترمونیتورینگ امكان ثبت الكتروگرام ‏در هنگام طپش قلب و تشخیص صحیح آریتمی را فراهم می نماید . كاربرد دیگر ‏هولترمونیتورینگ در بیماران مبتلا به حملات سنكوپ (غش) و یا سرگیجه های شدید ‏می باشد كه در این بیماران احتمال بلوك قلبی، برادیكاردی و یا آریتمی های ‏خطرناك (آریتمی های بطنی) بصورت گذرا مطرح می باشد. الكتروگرام ثبت شده در ‏هنگام سنكوپ (در صورت وقوع) تشخیص صحیح را برای پزشك تسهیل می سازد.‏ نكته مهم این است كه هولترمونیتورینگ در مواقعی كمك كننده است كه حملات ‏مكرر طپش قلب و یا سنكوپ وجود داشته باشد. در صورتی كه تعداد این حملات كم ‏باشد (مثلا یكبار در ماه و یا در سال) ثبت كننده های دیگر مانندloop recorder ‎‏(برای یك ماه) و یا ثبت كننده های كاشتنی در داخل بدن (برای 18 ماه) و یا در ‏صورت صلاحدید پزشك ، مطالعه الكتروفیزیولوژی مورد نیاز می باشد. ‏ مطالعه الكتروفیزیولوژی در این روش تشخیصی عملكرد سیستم هدایتی و قلب و آریتمی های قلبی مورد بررسی ‏قرار می گیرد. گاهاً اختلالات هدایتی قلب از قبیل سندرم گره سینوس بیمار و یا بلوك ‏های قلبی به صورت حلمه ای و موقت ایجاد شده و منجر به بروز علایم در بیمار می شود. ‏بنابراین در الكتروگرام قلبی مشخص نمی باشند. و ممكن است در طی هولتر 24 ساعت ‏برای بیمار ایجاد نشده و قابل تشخیص نباشند. در رابطه با آریتمی های قلبی نیز همین ‏وضعیت صدق می كند. ممكن است آریتمی های قلبی در هنگام مراجعه فرد مبتلا به ‏بیمارستان خاتمه یافته باشد بنابراین الكتروگرام آریتمی بیمار در دسترس نباشد. در ‏صورتی كه تعداد حملات آریتمی در فرد كم باشد( مثلا یك بار در ماه) هولتر نیز كمك ‏زیادی نمی نماید. در موارد فوق جهت بررسی دقیق مسیر هدایتی قلب و یا القاء آریتمی ‏در فرد نیاز به مطالعه الكتروفیزیولوژی می باشد. یكی دیگر از موارد مهم بررسی احتمال ‏مرگ ناگهانی در مبتلایان به برخی اختلالات قلبی از قبیل نارسایی قلب و اختلالات ‏آریتمی زا می باشد. ‏ ‏ ‏ نتیجه مطالعه الكتروفیزیولوژی اقدامات بعدی مورد نیاز را مشخص می كند:‏ در صورتی كه اختلال هدایتی قابل توجه ویا آریتمی القاپذیر در طی مطالعه دیده نشود ‏معمولاً نیاز به اقدام دیگری نبوده و روز بعد از عمل بیمار قابل ترخیص است. در صورتی ‏كه اختلال هدایتی با اهمیت از قبیل سندرم گره سینوسی بیمار وبلوك دهلیزی- بطنی در ‏حین مطالعه مشاهده شود نیاز به تعبیه پیس میكر بوده و معمولاً این عمل در مدت بستری ‏انجام می شود. در صورت ایجاد آریتمی در حین مطالعه ممكن است عمل ‏ابلیشن‎(ablation)‎‏ درهمان هنگام مطالعه الكتروفیزیولوژی جهت درمان آریتمی انجام ‏شود. قطعاً پزشك انجام دهنده عمل از قبل در رابطه با احتمال انجام ابلیشن با بیمار صحبت ‏كرده است. در مواردی كه آریتمی های خطرناك بطنی در فرد ایجاد شده باشد پس از ‏پایان مطالعه بیمار به بخش ‏CCU‏ منتقل شده و تعبیه دفیبریلاتور‎(ICD)‎‏ هرچه زودتر ‏برای پیشگیری از مرگ ناگهانی انجام می شود. در تعداد بسیار كمی از بیماران علیرغم ‏عدم ایجاد آریتمی و یا اختلالات هدایتی توسط مطالعه الكتروفیزیولوژی شك بالینی ‏پزشك به این موارد بالا بوده و ممكن است نیاز به اقدامات دیگر از قبیل وقایع نگار ‏كاشتنی ویا آزمون ‏tilt‏ در مبتلایان به سنكوپ باشد. ‏ روش انجام مطالعه الكتروفیزیولوژی این روش تشخیصی تا حدی تهاجمی می باشد با این حال در مجموع كم خطر محسوب می ‏شود و با توجه به بیماری فرد و نظر پزشك در صورت لزوم توسط بیمار قابل قبول می باشد. با ‏این تفاوت كه معمولاً به جای سرخرگ از سیاهرگ استفاده می شود. معمولاً بیمار در روز ‏انجام عمل بستری شده و در صورت مناسب بودن جواب آزمایشات به اتاق كت لب منتقل ‏می شود. 6 ساعت ناشتا بودن كافی است و ناحیه كشاله ران قبل از عمل اصلاح ‏‎(shave)‎‏ می ‏شود. لازم است كه بیمار لیست تمام داروهای مصرفی خود را به پزشك ارائه دهد. گاهاً ‏برخی داروهای مصرفی از قبیل آتنوولول، متروپرولول، پروپرانول وراپامیل و داروهای ضد ‏آریتمی منجر به تداخل در بررسی مناسب الكتروفیزیولوژی می شوند و حتماً باید قطع شده ‏باشند. ‏ پس از انتقال به كت لب بیمار برروی تخت مجهز به دستگاه فلوروسكوپی (تصویربرداری با ‏اشعه ‏X‏ ) می خوابد. معمولا نیازی به بیهوشی عمومی نیست و پس از استریل كردن نواحی ‏كشاله ران در دو طرف و پوشاندن بدن با پارچه های استریل، این نواحی به صورت موضعی ‏بی حس می شوند. پزشك متخصص قلب(فوق تخصص الكتروفیزیولوژی) كاتترهای ‏مخصوص را از طریق سیاهرگهای بزرگ ناحیه كشاله ران( سیاهرگهای فمورال) وارد كرده و ‏باراهنمایی از فلوروسكوپی این كاتترها را به سمت قلب هدایت كرده و در نواحی مورد ‏نظر(دهلیز، بطن، گره دهلیزی- بطنی ویا محل مسیرهای فرعی) قرار می دهد.‏ ‏ ‏ اطلاعات كامل از سرعت هدایت، وجود بلوك و عملكرد مناسب مسیرهای هدایتی به دست ‏آمده و وجود آریتمی مورد بررسی قرار می گیرد. در طی این عمل پالس های الكتریكی ‏كوچك به قلب وارد می شود كه ممكن است منجر به احساس طپش قلب در فرد شود. در ‏مواردی كه بررسی جهت تعیین خطر مرگ ناگهانی انجام می شود ممكن است آریتمی های ‏خطرناك بطنی القا شده و منجر به بیهوشی فرد شود. البته با امكانات موجود در بخش كت ‏لب و پرسنل مجرب به راحتی قابل كنترل می باشد. پس از پایان كار كاتترها از پای بیمار ‏خارج شده و جهت كنترل خونریزی 5 دقیقه فشاردست توسط پرستار بر روی نواحی كشاله ‏ران انجام می شود. كیسه شن برروی پانسمان ها قرارگرفته و بیمار به بخش منتقل می شود. ‏بیمار تا 4 ساعت پس از پایان كار بی حركت بوده و ریتم قلب كنترل می شود. حركت پا در ‏طی این مدت با احتمال خونریزی همراه است ولی پس از این مدت جایز است. روز بعد از ‏عمل بیمار می تواند استحمام كرده و راه برود. پس از ویزیت پزشك و صحبت در رابطه با ‏اقدام های مورد نیاز بیمار قابل ترخیص بوده ولی گاهاً جهت اقدامات بعدی در بخش بستری ‏می ماند. ‏






گزارش تخلف
بعدی